Links

Veel mensen hebben me geïnspireerd met hun waardevolle ideeën. Om ze hiervoor de eer te geven die hen toekomt, heb ik op deze website enkele links naar hun website opgenomen – tenminste, als ze er een hebben. Het merendeel van de mensen die mij hebben geïnspireerd komen uit de Engelstalige wereld en hebben hun website daarom in het Engels geschreven. Daarom heb ik hieronder  naast een paar links ook een interne link geplaatst naar de Engelse variant van deze webpagina.  De lijst is verre van compleet omdat de ‘oudere onderzoekers’  leefden voor de opkomst van het Internet en daarom nooit een eigen website hebben gemaakt. Hoewel ik nog steeds bij voorkeur  ‘echte’ gedrukte boeken lees, kan je op de websites van die onderzoekers/schrijvers  meestal wel interessante informatie vinden over hun centrale ideeën , en vaak ook een aantal kortere artikelen of blogs die door hem of haar zijn geschreven.

Ik nodig je hierbij uit om de ideeën op deze verschillende websites te verkennen. Voor mij is het verkennen van andermans ideeën een zeer belangrijke activiteit. Het kan veel tijd en energie vergen, maar het helpt ons eraan te herinneren dat onze gedachten en ideeën over het leven nooit helemaal uniek van ons zelf zijn en dat we altijd in een web van zinvolle, wederkerige relaties met andere mensen bestaan. En het maakt ons bewust van het feit dat ontzettend veel in het leven aan ons is gegeven – wat natuurlijk een gevoel van dankbaarheid opwekt.

De links naar Nederlandstalige websites (wordt nog aangevuld):

  • Herman ClerinxHij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan ons beeld van de Steentijd, de Kelten en de Romeinen in de Lage Landen.
  • Marja de Vries. Zij heeft twee bijzonder interessante geschreven boeken geschreven, De hele olifant in beeld, en Samenlevingen in balans.
  • Annine van der Meer. Als geen ander in Nederland heeft zij laten zien (via boeken en lezingen) hoezeer het belang van het vrouwelijke goddelijke ten onrechte is miskend in onze samenleving en aan herwaardering toe is.
  • Pim van Lommel. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wetenschapelijke erkenning van de bijna-dood ervaring, en heeft ook laten zien dat het radicale consequenties heeft voor ons beeld van het menselijk bewustzijn. 
  • Arita Baaijens. Haar jarenlange reizen door Afrikaanse woestijngebieden en ongerepte bergstreken van het Altaj gebergte hebben haar bewust gemaakt van de kracht van het (heilige) landschap en het belang daarvan voor de mens. 
  • Mineke Schipper. Zij heeft een aantal interessante boeken geschreven, over scheppingsmythen, en over de plaats van de vrouw en het vrouwelijke in verschillende culturen.
  • Ine van Staveren. Zij richt zich in haar schrijven op het vertellen van de vergeten of onderdrukte  vrouwengeschiedenis. Dit heeft geresulteerd in een hele mooie roman, een interessant non-fictie boek en een aantal artikelen (die gedownload kunnen worden van de website van haar uitgevery Eko-Azakh). 

De Engelstalige links heb ik hier niet opgenomen. Als je die wilt raadplegen, ga dan naar mijn Engelstalige website.

Uitzicht op ‘The Three Sisters’, Dingle Peninsula, Ierland

Buiten het raadplegen van deze interessante denkers via een rechthoekig digitaal scherm, bestaat er natuurlijk altijd het organische ‘worldwide’ web  dat ons overal omringt: de  primaire wederkerige relatie met de levende niet-menselijke omgeving. Natuurlijk is die relatie binnendeurs, in de huiskamer of in het kantoor, nooit helemaal weg. Maar om de transformerende kracht daarvan direct te ervaren, is het toch noodzakelijk om met enige regelmaat het binnendeurse bestaan, natuurlijk inclusief het  beeldscherm waar je nu naar kijkt, achter je te laten en volledig deel te worden van het buitendeurse leven.